KIEŁBASA ZE SŁOIKA 😋

Składniki:
  • 1 kg – udźca indyczego bez kości
  • 0,7 kg – piersi z indyka
  • 0,5 kg – wołowiny np. gulaszowej
  • 50 g – masła klarowanego
  • 100 g (lub 100 ml – jak kto woli;) – ciepłej wody
  • 3 łyżeczki – soli
  • 2 – 3 łyżeczki – czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki – hyzopu sproszkowanego
  • 1 łyżeczka – galgantu sproszkowanego
  • 1 łyżeczka – bertramu sproszkowanego
  • 1 łyżeczka – kopru włoskiego sproszkowanego (nasiona)
  • 1 łyżeczka – macierzanki sproszkowanej – opcjonalnie
  • 50 g – grysiku orkiszowego drobnego
Wykonanie:

Mięsko krótko obgotować około 2 -3 minuty (w tym czasie wychodzą z niego różne zbędne rzeczy: toksyny, antybiotyki etc. a przynajmniej jakaś ich część;) Obgotowane kawałki mięsa należy wypłukać z “szumowin” i pokroić na mniejsze części. Następnie zmielić w maszynce do mięsa. Masło klarowane z solą rozpuścić w ciepłej wodzie, po czym dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną miksturę przelać do zmielonego mięsa, dodać grysik i ponownie wymieszać z wszystkimi składnikami. Kiełbaskę włożyć do słoików, tak aby zajmowała około 2/3 – 3/4 wysokości słoika. Ugnieść, tak by nie było pęcherzyków powietrza. Słoiczki zakręcić i wstawić do szerokiego garnka. Gdy już są wszystkie słoiczki w garnku, wlać do niego zimną wodę, tak by była mniej więcej (bardziej więcej niż mniej;) na wysokości mięska w słoiczku. Wodę powoli doprowadzamy do wrzenia, od momentu zagotowania gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę, po czym wyłączamy, jednak nie wyciągamy słoiczków z garnka, bo wszystko musi wystygnąć jako jedna całość. Można zostawić na noc (pewnie około 12 godzin). Po tym czasie uzupełnić wodę do poprzedniego poziomu i jeszcze raz doprowadzić do wrzenia, ponownie gotować przez godzinę. Po tym czasie można już wyjąć słoiczki i odwrócić do góry dnem, aby wystygły.

Przechowywanie i zastosowanie:

Tak przygotowana kiełbaska ze słoiczka może być przechowywana w lodówce przez 3 miesiące. Wykorzystujemy ją z powodzeniem jako dodatek do kanapek, jak również jako „wkładka mięsna” do wszelkiego rodzaju dań, sosów, np do spaghetti 😀

Jedna odpowiedź do “KIEŁBASA ZE SŁOIKA 😋”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.